Digiscoping

Digiscoping is het maken van foto's met een digitale camera door een telescoop heen.

Als een telescoop dicht bij de lens van een camera wordt gehouden, dan kan er scherp gesteld worden. Wanneer de camera niet scherp kan stellen, wordt soms de oculair van de telescoop verwijderd. Met behulp van een digitale camera die enigszins (3x) kan inzoomen kan meestal een beeldvullende afbeelding gemaakt worden, zonder zwarte randen.

Door middel van een adapter of verbindingsstuk kan de camera op een vaste afstand van de telescoop gehouden worden. Het scherpstellen gebeurt op de achterzijde van de camera op het lcd-schermpje. Op dezelfde wijze kan een digitale camera aan een microscoop gekoppeld worden.

Een nadeel is dat het wat langer duurt om de camera in te stellen en scherp te stellen, en dat er een langere belichtingstijd nodig is. Daarom is digiscoping voornamelijk geschikt voor stilstaande voorwerpen.

Digiscoping wordt door onder andere door vogelliefhebbers gebruikt.

Een aantal nieuwe telescopen hebben mogelijkheden om een adapter voor digiscoping te monteren. Het is echter ook eenvoudig om zelf een adapter te maken. Het verbindingsstuk kan een metalen of kunststof buisje zijn. Om de camera aan de telescoop te koppelen, kunnen ze ook op een ondergrond (bijvoorbeeld een houten plankje) bevestigd worden.

Wij hebben we voor al onze spotting scope merken digiscoping mogelijkheden. Met behulp van een digiscoping adapter sluit u eenvoudig uw camera aan op uw spotting scope. Dit is mogelijk voor spiegelreflexcamera’s, compact camera’s en smartphones. Daarnaast hebben wij een speciale pagina aangemaakt met een aantal belangrijke tips voor het maken goede digiscoping foto's. Deze tips kunt u vinden op de pagina: 10 Tips voor Digiscoping

Digiscoping met digitale compact camera’s

Compact camera’s zijn kleine veelzijdige camera’s met (vaak) een vaste lens voor het eenvoudig en snel maken van foto’s. De meeste compact camera’s zijn uitgerust met een automatische modus die de juiste instellingen kiest per foto. Je hebt dus geen extra kennis nodig om foto’s te maken.
Omdat compact camera’s (vaak) een vaste lens hebben moeten deze door middel van een speciale universele camera adapter met een spotting scope gekoppeld worden. Hierbij wordt de lens van de camera uitgelijnd met het oculair van de spotting scope en fotografeer je dus met de camera door het oculair van de spotting scope. Voorbeelden van universele camera adapter zijn de Outdoor Club LB22 of de Konus Universele Camera Adapter

Digiscoping met spiegelreflex camera’s.

Spiegelreflex camera’s zijn camera’s waarmee verschillende soorten lenzen gebruikt kunnen worden. Hierdoor is het voor de fotograaf mogelijk om meer controle en mogelijkheden heeft bij het maken van een foto. Dit type camera wordt veelal gebruikt door professionals en gevorderde amateurfotografen. Bij het gebruiken van dit type is het van belang om het een en ander te weten van ISO, sluitertijd en diafragma. De waarden naast de kwaliteit van de camera van groot belang bij het maken van de “perfecte” foto.

Voor digiscoping met spiegelreflex camera’s heeft bijna ieder spotting scope merk een speciale adapter waardoor u met behulp van een T2-ring een heuse telelens van uw spotting scopes maakt. Bij de spotting scopes van Konus (de konuspot-serie) wordt deze standaard meegeleverd. Voor de resterende spotting scopes van onze andere merken is het mogelijk om deze additionele adapter aan te schaffen. Vervolgens heeft u alleen nog een T2 ring aan te schaffen die geschikt is voor uw camera (kijk hier voor ons assortiment aan T2 ringen).

Als u besluit om te gaan digiscopen met een spotting scopes van het merk Vortex, dan is het zelfs mogelijk om uw lens op uw camera te laten zitten.

Digiscopen met een smartphone

Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone met hierop een camera. Met een speciale smartphone adapter is het mogelijk om je smartphone te koppelen met een verrekijker of spotting scope. Onze leverancier Kowa biedt deze speciale spotting scope adapters aan voor iPhone 4/4s, iPhone 5/5s, iPhone 6/6s en Samsung Galaxy S4/S5.

ED/HD/XD

Tegenwoordig staan er bij veel verrekijkers en spotting scopes de omschrijven ED, HD of XD. Dit is een aanduiding die aangeeft dat het product speciaal glas bevat die high definition (HD) beelden mogelijk maken. Deze verrekijkers of spotting scopes hebben een extreem scherp beeld, maar zijn in verhouding tot “gewone” verrekijkers of spotting scopes ook een stukje duurder.

Leave a Reply